Studiind documentele si lucrarile geografice de pana in secolul XX, reiese ca ”asezarea” Mihai Viteazu a suferit de-a lungul anilor un proces de migrare din vatra veche spre cea care o analizam noi astazi.
     Fosta asezare Sariurt , asa cum era numita in vechile documente, ca toate localitatile din Dobrogea, si-a mutat “ vatra satului “ in functie de necesitudini.
     Informatii din secolul al XIX-lea pozitioneaza satul Sariurt la o distanta de 65 km de portul la Dunare – Tulcea si 29 km de cea mai infloritoare si fosta capitala a Dobrogei – Babadag, pe malurile apusene ale lacurilor Zmeica si Sinoe.
     Astazi “Cartea Verde a judetului Constanta” situeaza localitatea Mihai Viteazu in partea de nord-est a judetului, la o distanta de 60 km de portul la Marea Neagra – Constanta, pana la limita cu localitatea Baia din judetul Tulcea, si detine impreuna cu localitatea Sinoe o suprafata teritorial administrativa de 20607 ha, din care 10194 ha reprezinta ape, respectiv – lacul Sinoe.
     Din punct de vedere geografic face parte din cadrul Complexului Razelm – Sinoe, important obiectiv turistic, situat la marginea sudica a Podisului Casimcea, podis cu o altitudine cuprinsa intre 200-250 m.
     Drumurile actuale dezvoltate inca din antichitate, asigurau legatura dintre cetatea Histria si vatra localitatii si erau strabatute de convoaiele armatei turcesti, in trecerea lor spre garnizoana Babadagului.

     Numite la inceputul secolului XX, “sosele vecinale” si “drumuri naturale”, acum aceste drumuri au devenit culoare europene, nationale si judetene.

Comentariile sunt oprite.

Close Search Window
Sari la conținut